Gottsundas kulturcaféresultat

Frågor och svar från Gottsundas kulturcafé den 11 oktober 2011

Om vi skulle skriva en egen kulturplan, vilket område skulle vi satsa mest på?
Teater, konst, dans, musik och poesi

Varför?
För att det är intressant och roliga grejer att göra. Det kan bli riktiga hobbys för ungdomar. Det är bra att nå ut för ungdomar, nå ut på ett roligt sätt.

På vilket sätt?
Exempelvis teater. Ungdomar ser en föreställning om det klassika ”hur det är att bo i en förort” för att få en inblick i hur ungdomar känner, istället för att sitta på en föreläsning som kan bli tråkig.

Teater måste bli mer roligt för ungdomar, istället för allvarligt. Teater riktade för ungdomar måste vara mer ungdomligt, ett sätt som ungdomar kan förstå istället för något långtråkigt som gör att ungdomar tröttnar. Det ska vara billigt för ungdomar att se teater.

När det kommer till dans borde det bli tillgängligare för alla, billigare och inte så dyrt.

Att man gör det obligatoriskt för skolorna att nå ut för ungdomarna inom det kulturella.

Vad är bra respektive dåligt med kulturlivet i Uppsala län idag?
Mer reklam, info så att man når ut till allmänheten och så att ungdomar och alla andra vet vart man kan gå för just de man vill göra. Måste uppmärksamma ungdomarna att ”vi” (kulturen) finns och får ett intresse för kulturlivet. Just nu är, speciellt teater ”stämplat” som tråkigt för de flesta ungdomarna eller så vet man inte vart man kan gå för att spela teater eller se teater, för lite info.

Ett stort utbud i Uppsala, inte så ungdomsvänligt och dålig reklam för kulturlivet. Det är väldigt bra men de är många som inte vet någonting.

Ge politikerna och tjänstemännen i Uppsala län fem tips på hur de ska få ungdomar att vilja påverka kulturlivet.
Ändra synsättet på kulturlivet så att det blir mer intressant och roligt. Speciellt för ungdomar. Att kulturella organisationer samarbetar mer med skolan och att skolan uppmuntrar eleverna till kulturellt deltagande. Att det finns någonstans att ta vägen. T ex på kulturnatten då många bara ser de som en dag då man festar. Att istället ordna ett ställe dit man kan gå, speciellt ungdomar där de kan prova på saker. T ex spel lite teater, att man får måla, titta på konst, lyssna på musik, prova på att spela musik osv.

MER REKLAM!! Locka ungdomar, lägga ner tid på reklamen så att den blir roligare och intressantare. Prata med ungdomar, t ex en statistik grej, ”Vad tycker ni bäst om?”

Ungdomar får/har ingen stor plats i kulturvärlden, t ex dans, teater, konst, osv. Det är för dyrt. (att utöva reds. anm)

Vad är kultur?
Dans
Musik
Teater
Levnadssätt
Kläder/folkdräkter
Olika bakgrund
Olika länders kulturer
Kultur är viktig
Konst
Orientalisk
Gemenskap
Prata intressen
Nåt som inte bara är ett ord, utan nåt som man kan ta lärdom av och kan vara till talande på ett bra sätt.
Olika Religioner

Hur är ni kulturellt aktiva idag?
Anas: Jag är inte så kulturellt aktiv idag som jag önskar att jag vore.
Jennifer: håller på med teater två dagar i veckan.
Annie: inte så mycket aktiv, önskar att hon vore mer kulturell aktiv, men hon dansar en dag i veckan, samt teater en dag i veckan.
Nikole: Spelar teater och dansar, hon är beroende utav musik.
Aram: ansar att han är ganska aktiv, mest inom teater, men önskar att han vore mer aktiv inom musik och konst.
Maya: håller på med teater, men önskar att hon vore med aktiv inom poesi.
Elinor: Håller på med teater och dans.
Zilan: Går på teater och dansar.